Ukonilmaan varautuminen

Kesällä ukonilma on yleinen vikojen aiheuttaja ja salama saattaa iskiessään vaurioittaa sähkölaitteita. Tämän vuoksi television, tietokoneen, modeemin ja lankapuhelimen virtajohdot on hyvä irrottaa pistorasioista ukkosen alkaessa. Varauduthan tähän, jos laitteesi jäävät pidemmäksi aikaa vaille käyttöä ja valvontaa. Lisäksi on hyvä muistaa, että kännykän akkua ei kannata ladata ukonilmalla, sillä ukkonen voi rikkoa laturin ja siihen kytketyn kännykän.

Laitteet kannattaa suojata varmuuden vuoksi ns. ylijännitesuojilla, joita voi hankkia kodinkoneliikkeistä. Mikäli ukkonen iskee riittävän voimakkaasti, ei hyväkään varautuminen ja ylijännitesuojat välttämättä riitä. Ukkoset aiheuttavat eniten vaurioita haja-asutusalueilla, missä puhelinlinjat menevät ilmassa ja kaapelimatkat ovat pitkiä.

Ohjeet

• Ota pistokkeet irti seinästä.
  • Hanki ylijännitesuoja, jos johdot on pidettävä kiinni.
  • Tulosta ohjeet vikatilanteiden varalle jo etukäteen.

Toimenpiteet ukkosen jälkeen

Mikäli laajakaistayhteys menee poikki ukkosen aikana tai ei toimi ukkosen jälkeen, kannattaa ensin varmistaa laitteiden toimivuus ennen vikailmoituksen tekemistä.

Testaa yhteyttä toisella modeemilla, mikäli se vain on mahdollista. Laitteiden huolellinen testaus nopeuttaa viankorjausta ja voidaan mahdollisesti välttää aikaa vievä asentajakäynti.